Ing. Jo Rijksen Makelaardij o.g. B.V.

Het kopen van een huis

Met de makelaar bespreken wat de wensen zijn en daaraan een prioriteit toevoegen. Het type huis, oud of nieuw, hoeveel kamers, hoeveel tuin en in welke wijk. En het belangrijkste: in welke prijsklasse? Als makelaar adviseren wij om een inventariserend gesprek te hebben met een hypotheekadviseur om een realistisch beeld te krijgen van de financiële mogelijkheden.
Wanneer een geschikte woning te koop komt, dan maakt de makelaar een afspraak om samen het pand te bezoeken. Zelf ga je kijken of de woning past en of de sfeer en de omgeving voldoen aan de wensen. De makelaar kijkt naar de technische zaken, de bouwkundige staat in het algemeen en of de prijs realistisch is onder de actuele omstandigheden. Daarnaast kan de makelaar vertellen over de mogelijke ontwikkelingen in of rond de woning die voor de nabije toekomst van belang kunnen zijn.
Lijkt de woning geschikt, dan is nader onderzoek gewenst. Hoe is het met aspecten als milieu, energieverbruik, isolatie, de mogelijke vereniging van eigenaren (bij appartementen) en hun financiële situatie. Welke zaken zijn nieuw in de woning en wat moet worden vervangen. Wat zijn daarvoor de geschatte kosten. Wat kan er worden verbouwd met of zonder vergunning. Zijn er beperkingen door erfdienstbaarheden.
Met de marktkennis en ervaring kan de makelaar behulpzaam zijn bij de biedingsstrategie. Oplevering en voorbehouden zijn, naast de juiste prijs, een belangrijk aspect.
De afspraken die door onderhandeling worden bereikt worden vastgelegd in de koopovereenkomst. Van belang zijn hierbij de voorbehouden voor bijvoorbeeld financiering en de daarvoor benodigde termijnen. Wij adviseren om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren voordat de koopovereenkomst wordt ondertekend
Dit is het belangrijkste voorbehoud dat wordt gemaakt. Het is dan ook zaak om dit op een realistische termijn te stellen en de vervaldata scherp te bewaken.
Koper mag over het algemeen de notaris kiezen. Deze maakt de akte van levering en de afrekening van de transactie. Voordat getekend wordt lopen wij met de koper door de gekochte woning voor een laatste inspectie. Wij controleren de akte en de afrekening en wanneer dat allemaal klopt, kan er bij de notaris worden getekend. U bent dan eigenaar van de nieuwe woning. Gefeliciteerd.

Interesse gewekt?

  • NVM
  • Funda
  • NWWI
  • VastgoedCert
Ga naar website